12 soorten video’s om jouw bedrijf te promoten tijdens de coronacrisis

De invloed van video in marketing groeit. Tijdens de coronacrisis nog sterker dan ooit. Het aantal video’s die gemaakt en verspreidt worden is enorm toegenomen. Video is een ideaal alternatief als vervanger voor persoonlijk klantcontact. Hiermee hoef je iemand niet fysiek te ontmoeten om jouw content over te dragen.

YouTube staat niet voor niets op de tweede plaats als zoekmachine. Veel mensen zoeken via dit kanaal een oplossing voor hun probleem. Of zijn op zoek naar bewegend beeld van jouw product voor een goede indruk. Ook op social media kanalen als Facebook, Instagram en LinkedIn duiken steeds meer video’s op. Misschien heb je wel eens overwogen om zelf video’s in te zetten als promotiemiddel, maar weet je niet zeker wat voor soort video je moet maken over jouw bedrijf, product of dienst.

Investeren in video is zeker de moeite waard

Wel is het belangrijk om te beoordelen welke verschillende soorten video’s en distributiekanalen optimaal voor jouw bedrijf en doelgroep zijn.

12 verschillende soorten video’s

Hieronder geven wij je een overzicht van 12 verschillende soorten video’s die jouw bedrijf kunnen promoten:

1. Team- en introductievideo’s

Om jouw bedrijfscultuur te laten zien, kun je een video maken over jezelf of de mensen in jouw team. Zo toon je de mensen achter het bedrijf en geef je een indruk van jouw werkplek. Dit soort video’s is vooral geschikt om te plaatsen op ‘Over ons’ pagina’s of te gebruiken in introductie e-mailings.

In deze video’s geef je antwoord op vragen als:

  • Wie ben je?
  • Hoe voelt het om te werken met jou en je team?
  • Welke sfeer hangt er binnen jouw bedrijf?
  • Hoe zien de werkplekken eruit?

Optimale lengte: korter dan 3 minuten
De optimale lengte van dit soort video’s is korter dan 3 minuten. Je kunt ze plaatsen op jouw website, delen via social media en verspreiden via e-mailings.

2. Doe-het-zelf video’s

De meest betrouwbare en effectieve contentmarketingtactiek is om jouw doelgroep te leren hoe zij iets kunnen doen. Een uitlegvideo waar ze iets aan hebben en die interessant is om te weten. Instructievideo’s die betrekking hebben op jouw producten en diensten zijn een uitstekende manier om geloofwaardigheid, vertrouwen en een goede band met jouw doelgroep op te bouwen.

Optimale lengte: 3 tot 15 minuten
De optimale lengte van dit soort video’s is 3 tot 15 minuten. Je kunt ze plaatsen op jouw website, delen via social media, plaatsen op YouTube en verspreiden via e-mailings.

3. Productdemo’s

Voor veel klanten geldt: ‘zien = geloven’. In plaats van jouw doelgroep te vertellen over de vele voordelen van jouw product of dienst, laat je die in actie zien.

Optimale lengte: 2 tot 5 minuten
De optimale lengte van dit soort video’s is 2 tot 5 minuten. Je kunt ze plaatsen op jouw website, delen via social media, plaatsen op YouTube en verspreiden via e-mailings.

4. Commercials

Online adverteren is effectief. Dat kan met tekst en een foto, maar een video is veel krachtiger en levert meer resultaat op. Zodra je een goede commercial hebt, kun je deze promoten via Facebook-advertenties, Instagram-advertenties, Pinterest-advertenties, YouTube-advertenties, Google-advertenties en nog veel meer.

Optimale lengte: afhankelijk van factoren
De optimale lengte van dit soort video’s is afhankelijk van de doelgroep en het platform waarop je het promoot.

5. Live video’s

Live video is op dit ogenblik één van de meest effectieve manieren om op te vallen op social media, vooral op Facebook. Je kunt ook live uitzenden via Instagram, YouTube en Twitter. Dit soort video leent zich uitstekend om een inkijkje in jouw bedrijf te geven. Of om jouw product live te promoten of te demonstreren.

Optimale lengte: 10 tot 15 minuten
De optimale lengte van dit soort video’s is 10 tot 15 minuten.

6. Uitleg animatie

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: Korte animatievideo’s die voordelen laten zien van een product of dienst. Of ze leggen bijvoorbeeld een bepaalde moeilijke term uit. Als je zo’n geanimeerde uitlegvideo voor je bedrijf wilt laten maken, heb je een verhaallijn nodig en animatiesoftware. Of je zoekt een extern bedrijf die dit voor je kan maken. Deze levendige, leuke video’s zijn populair en veel gedeeld op social media.

Optimale lengte: 1 minuut
De optimale lengte van dit soort video’s is 1 minuut. Je kunt ze plaatsen op jouw website, delen via social media en plaatsen op YouTube.

7. Testimonials

“Social proof” marketing is buitengewoon overtuigend en effectief. Heb je een compliment ontvangen van tevreden klanten? Vraag dan gerust of ze bereid zijn om het in een video te herhalen.

Optimale lengte: 30 seconden tot 1 minuut
De optimale lengte van dit soort video’s is 30 seconde tot 1 minuut. Je kunt ze plaatsen op jouw website, delen via social media en gebruiken in e-mailings.

8. Vraag/antwoord video’s

Dit soort video’s maken, biedt meerdere voordelen. Je kunt veelgestelde vragen beantwoorden in videovorm zodat je niet steeds hetzelfde hoeft uit te leggen, maar kunt verwijzen naar een video. Daarnaast kun je een beeld geven van de oplossing die je biedt voor problemen. Zo laat je zien dat je veel aandacht en service geeft aan klanten.

Optimale lengte: 1 tot 3 minuten
De optimale lengte van dit soort video’s is 1 tot 3 minuten. Je kunt ze plaatsen op jouw website en gebruiken in e-mails.

9. Vlogs

Is het schrijven van blogposts voor jou een worsteling? Probeer dan eens video-bloggen. Als je dat frequent en consequent blijft doen, vergroot je continu jouw bereik. Het helpt ook om vertrouwen te kweken bij je doelgroep en jezelf of jouw bedrijf regelmatig in beeld te brengen.

Optimale lengte: 5 tot 15 minuten
De optimale lengte van dit soort video’s is 5 tot 15 minuten. Je kunt ze plaatsen op jouw website en delen via social media en YouTube.

10. Contentvideo’s voor social media

Je kunt speciale contentvideo’s maken voor social media. In plaats van een stilstaande quote of mooie foto te delen, maak je korte video’s. Deze komen veel krachtiger over en brengen veel beter een bepaalde sfeer over. Kies een social media platform en maak content die geschikt is voor dat kanaal. Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat en Instagram vergen allemaal een andere aanpak en strategie.

Optimale lengte: afhankelijk van factoren
De optimale lengte van dit soort video’s is afhankelijk van de doelgroep en het platform waarop je het promoot.

11. Webinars

Het kan moeilijk zijn om voldoende aanmeldingen en deelnemers te krijgen voor een webinar. Toch is de conversieratio voor webinars meestal behoorlijk hoog. Je kunt ook webinars maken om vertrouwen op te bouwen, expertise te tonen, te netwerken en de geloofwaardigheid te vergroten van de branche waarin je werkt.

Optimale lengte: 30 tot 90 minuten
De optimale lengte van dit soort video’s is 30 tot 90 minuten. Je kunt ze achteraf ook nog plaatsen op jouw website, delen via social media en gebruiken in e-mails.

12. Gepersonaliseerde berichten

Overweeg eens om een klant een gepersonaliseerde video te sturen in plaats van een telefoontje of e-mail. In die video vertel je over de specifieke voordelen die je aan die klant kunt aanbieden. Of je bedankt bijvoorbeeld voor de klandizie. Dit is een slimme, gemakkelijke manier om te laten zien dat je om jouw klant geeft.

Optimale lengte: 1 tot 3 minuten
De optimale lengte van dit soort video’s is 1 tot 3 minuten. Je kunt ze verzenden via e-mail.

Ondersteuning nodig met videoproducties?

Aan deze nare periode komt zeker een einde. Dan word je waarschijnlijk weer opgeslokt door jouw dagelijkse werkzaamheden en alle inhaalslagen. Heb je nu meer tijd over? Gebruik die dan ook. Op onze website (www.spijkerenco.nl) staan inmiddels meer dan 100 blogposts vol marketing- en communicatietips. Heb je er hulp bij nodig? Wij zijn er voor je, neem vandaag nog contact op. Wij gaan direct voor je aan de slag.

Pasfoto_2022_paars

Wil je weten hoe jouw branding en marketing beter kan worden? In een online gesprek van 15 minuten beantwoord ik al je vragen.

Je kunt ook je vragen vooraf naar mij sturen op rene@spijkerenco.nl, zodat we onze tijd effectief kunnen insteken.