Vergroot de impact van jouw video’s op social media met deze tips

Video’s zijn een geweldig medium om jouw naamsbekendheid te vergroten. Je kunt er namelijk verhalen mee vertellen. Zo vergroot je betrokkenheid en bevorder je het delen van de video’s met anderen. Voorwaarde is wel dat de video jouw doelgroep op de juiste manier aanspreekt. Anders is het zonde van je tijd en geld. Graag geven wij je de bewezen tips.

Video’s op social media kanalen als Facebook, Instagram en LinkedIn zijn meestal veel korter dan video’s op YouTube. Gemiddeld duren de video’s op YouTube minder dan een minuut in vergelijking met vijf minuten of meer op andere social media. Kortere video’s vragen om een ​​andere aanpak, met eveneens een andere opzet en inhoud.

Verschillen tussen videokanalen

Er zijn nog meer verschillen tussen video’s op Facebook, Instagram en LinkedIn in vergelijking met YouTube. Het belangrijkste verschil zit in de manier van het bekijken van video’s. Op YouTube gaan mensen meestal bewust op zoek naar specifieke video’s, terwijl ze op Facebook, Instagram en LinkedIn de video’s in hun feed ontdekken. De inhoud van die video’s is ook meer gebaseerd op een bepaald verhaal of idee in plaats van uitlegvideo’s of presentaties. YouTube kent ingesloten links naar andere video’s op YouTube waardoor mensen verder kunnen kijken naar andere video’s, de andere kanalen bieden die mogelijkheid niet. De houdbaarheid van video’s op YouTube is veel langer dan op andere kanalen, die zijn vluchtiger.

Video vooral via mobiele apparaten

Meer dan 65% van de videoweergaven op social media is via mobiele apparaten. Terwijl veel mensen YouTube nog steeds op hun computer of hun tv bekijken, waarbij het grotere scherm de videobeleving verbetert. Voor marketeers betekent dit dat YouTube-content opnieuw moet worden geformatteerd voordat deze naar Facebook wordt geüpload.

Kleine, maar belangrijke verschillen

Er zijn ook enkele kleine, maar belangrijke verschillen tussen Facebook-, LinkedIn- en Instagram-video’s. Terwijl LinkedIn-video’s een minimale breedte van 256 pixels hebben en Facebook 400 pixels, vereisen Instagram-video’s tenminste 600 pixels om in gebruikersfeeds te worden weergegeven. Instagram-video’s mogen niet langer zijn dan 60 seconden en LinkedIn 10 minuten. Daarentegen kunnen Facebook-video’s wel 240 minuten duren. Facebook beperkt de ondertitels tot een limiet van 125 tekens, terwijl Instagram maximaal 2200 tekens toestaat.

Handig: voor meerdere formaten optimaliseren

Ondanks de verschillen hebben Facebook, LinkedIn en Instagram vergelijkbare videoformaten en -vereisten. Dus kunnen slimme marketeers tegelijkertijd voor beide formaten optimaliseren.

Veel concurrentie 

Of het nu gaat om Facebook, LinkedIn of Instagram: kwaliteit is belangrijk. Elke video moet vanaf het begin goed gefilmd, gemonteerd en boeiend zijn. Facebook-gebruikers kijken elke dag meer dan 100 miljoen uur aan video’s, dus er is veel concurrentie.

Manieren voor effectief opvallen

Dit zijn de meest effectieve manieren om je video te laten opvallen op Facebook, LinkedIn en Instagram:

1. Grijp snel de aandacht

Geef je doelgroep geen tijd om hun interesse te verliezen; maak je video vanaf het begin pakkend. Je kunt dit doen met visuele elementen die de aandacht trekken, of je kunt jouw video beginnen met een vraag, een feit of een bewering die je doelgroep aanspreekt.

De eerste drie seconden van de video zijn het belangrijkst…
…omdat verhalen vertellen voor social media video’s anders werkt dan gesprekken die je één-op-één met iemand voert. En als je video niet tenminste drie seconden wordt afgespeeld, noteert de aanbieder geen “weergave” in je engagementstatistieken. Die zijn belangrijk om jouw video op de tijdlijn van een groter aantal mensen te laten verschijnen.

Een actieve verhaalboog is de beste keuze
Begin met een opvallende visual, gevolgd door subtiele huisstijlelementen die je in de video aanbrengt. Die kan jouw doelgroep gemakkelijk herkennen, omdat het brein beelden 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst.

2. Kies een opvallend voorvertoningsbeeld (thumbnail)

De hoeveelheid video-inhoud op social media is gigantisch. Maar wat maakt dat men wel kijkt of niet? Een bijzonder voorvertoningsbeeld helpt je het verschil maken. Dit is de statische afbeelding die je ziet als de video nog niet afgespeeld wordt. Soms is het eerste frame van de video al een goed beeld. Op andere momenten zul je merken dat de laatste frames juist laten zien waar de video over gaat.

Kies het voorvertoningsbeeld met zorg
Het belangrijkste hierbij is om dit beeld met zorg te selecteren en niet alleen het willekeurige beeld te gebruiken dat tijdens de upload van de video automatisch wordt gekozen door het social media kanaal zelf.

3. Zorg ervoor dat je video’s werken zonder geluid

Video’s op Facebook, LinkedIn en Instagram worden automatisch afgespeeld zonder geluid. 85% van de video’s op Facebook wordt zonder geluid bekeken en de meeste mensen schakelen het geluid niet in, ook al is het beschikbaar. Houd dus in gedachten dat jouw video meestal wordt bekeken zonder geluid. Laat daarom jouw boodschap overbrengen met visuals, tekst en ondertiteling.

4. Houd je video kort

Videobetrokkenheid op Facebook, LinkedIn en Instagram neemt meestal af naarmate de lengte van de video toeneemt. Over het algemeen geldt: hoe korter de video, hoe beter deze werkt.

De optimale lengte: één minuut
De optimale lengte van de video om betrokkenheid, gedeelde content en merkbekendheid te stimuleren op Facebook en LinkedIn is één minuut, aldus HubSpot. Op Instagram is het ongeveer 30 seconden en video’s die de meeste reacties oproepen zijn niet langer dan 26 seconden. Streef naar een video die niet langer duurt dan twee minuten. Je kunt ook proberen video’s te maken die slechts een paar seconden duren, vooral geschikt voor videoadvertenties.

5. Kies de juiste call-to-action voor meer respons

Gebruik de ingebouwde functie in de video-uploader om een ​​call-to-action aan al jouw video’s toe te voegen, ongeacht of het advertenties zijn of deze deel uitmaken van jouw content marketing. Probeer iets creatiever dan voor de hand liggende uitdrukkingen als ‘Bestel nu’ of ‘Meer informatie’. Goede call-to-actions vergroten de sociale betrokkenheid en zorgen voor meer conversie.

6. Upload jouw video rechtstreeks in plaats van een link te delen

Deel je video’s niet alleen via YouTube, Vimeo of andere videosites. Native video’s zijn video’s die direct geüpload worden in Facebook, LinkedIn en Instagram zelf. Deze worden automatisch afgespeeld als je eroverheen scrollt. Bovendien zijn native video’s gemakkelijker te vinden en genereren deze meer betrokkenheid.

Ondersteuning nodig met social media marketing?

Het vergt veel tijd om actief te zijn met social media. Misschien wil je als organisatie zelf het meeste werk doen. Prima. Maar wat nou als je daarvoor niet voldoende tijd hebt? Spijker & Co kan je ondersteunen door social media marketingwerkzaamheden voor een deel of in z’n geheel over te nemen. Of wij kunnen de activiteiten van jouw organisatie analyseren. Zo kun je toch resultaat scoren op social media.