Alle formaten drukwerk in een handige checklist

Het kiezen van het juiste formaat papier voor jouw drukwerk is soms lastig. Natuurlijk, iedereen kent het standaard A4’tje van 297 x 210 mm: het papier uit je printer. Maar weet jij ook wat de afmetingen van het A5, A2 of A0 formaat en andere formaten drukwerk zijn?

De basis: de ISO norm 216

De ISO norm 216 legt vast hoe groot een bepaalde formaten drukwerk zijn. Deze norm standaardiseert de verhoudingen zodat wereldwijd een A4’tje even groot is. Het maakt niet uit of je nu iets wilt afdrukken in Nederland of de Verenigde Staten: het A-formaat is overal hetzelfde.

Populairste formaten drukwerk

De populairste drukwerk formaten zijn dus vastgelegd in de zogeheten A-serie. Je hebt in de A-serie de formaten A0 tot en met A10. A0 is met precies 1 vierkante meter oppervlakte het grootst en A10 met ongeveer 10 vierkante centimeter het kleinst. De A-serie is vanaf A0 zo opgebouwd, dat ieder volgend formaat precies twee keer zo klein is. In een A3 past bijvoorbeeld precies twee keer een A4, in een A4 precies twee keer een A5 en in een A5 precies twee keer een A6 en zo verder…

Welke envelop hoort erbij?

Je kunt drukwerk versturen in een envelop. Omdat er verschillende formaten van papier zijn, zie je dit ook terug bij de envelopmaten. Het selecteren van het juiste formaat envelop is erg eenvoudig. Het is afhankelijk van de hoeveelheid pagina’s en het aantal keer dat het drukwerk gevouwen is. 

Ben je op zoek naar een envelop waar een A4 formaat brief in past? EA formaten zijn hiervoor erg geschikt. Het werkt zo: een enkele pagina A4 past perfect in een EA4 envelop, maar wanneer je meer pagina’s tegelijk wilt verzenden (bijvoorbeeld een brochure), dan heb je meer ruimte nodig. Daarvoor zijn de C-formaten zeer geschikt. Een dikke brochure in A5 formaat past bijvoorbeeld perfect in een C5 envelop die een paar mm groter is dan een EA5 envelop. Hieronder kun je precies zien welk formaat envelop het meest geschikt is voor het drukwerk dat je wilt versturen.

Standaard formaten drukwerk op een rij

Hieronder zetten we alle standaardformaten van drukwerk nog even overzichtelijk voor je op een rij.

A-formaat drukwerk

Formaat:Breedte (mm): Lengte (mm):
A0841x1189
A1594x841
A2420x594
A3297x420
A4210x297
A5148x210
A6105x148
A774x105

EA-formaat enveloppen

EA enveloppen formaten:Enveloppen afmetingen in mm:
EA5/6110 x 220
EA5156 x 220
EA4220 x 312
EA3312 x 441

C-formaat enveloppen

EA enveloppen formaten:Enveloppen afmetingen in mm:
EA5/6110 x 220
EA5156 x 220
EA4220 x 312
EA3312 x 441

Handig PDF overzicht

Van de populairste papierformaten hebben we ook een handige PDF gemaakt waarin je in één oogopslag kunt zien hoe de verschillende standaardformaten van drukwerk zich ten opzichte van elkaar verhouden. Klik op de afbeelding van de poster om de PDF te downloaden.

Hulp nodig? Bel Spijker & Co

Drukwerk inkopen is een vak apart. Vaak zijn het kleine aanpassingen in de opdracht of de selectie van de juiste druktechniek die een wereld van verschil maken. Een drukkerij die geschikt is voor elke opdracht bestaat niet. Voor kwalitatief drukwerk tegen de scherpste prijs heb je kennis nodig van de manier waarop het drukwerk het beste geproduceerd kan worden. En bij welke drukkerij dat optimaal past. Je kunt daar veel voordeel mee behalen. Bij Spijker & Co hebben we die kennis en denken voortdurend met je mee om het beste resultaat te behalen.

Weten wat drukwerk bij ons kost?

Wil je persoonlijk advies over welke formaten drukwerk het beste bij je past? Of heb je vragen over wat de mogelijkheden zijn? We kunnen vrijblijvend een afspraak maken bij ons op kantoor in het oude centrum van Buren (hartje Betuwe, centraal tussen Tiel, Culemborg en Geldermalsen). Onder het genot van een kopje koffie of thee zullen we dan jouw wensen in kaart brengen. We kunnen ook bij jou afspreken natuurlijk.