Ontdek het verschil tussen een native app, web app en hybride app

De vraag naar het laten maken van een app voor mobiele telefoons en tablet computers blijft groeien. Het gebruik van deze apparaten neemt sterk toe en de behoefte om te profiteren van mobile marketing stijgt daarmee ook. Loop je al een tijd rond met het idee om een app te laten maken? Daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Niet iedereen weet dat er een groot technisch verschil is tussen het ontwikkelen van soorten apps (een native app, een web app of een hybride app). Dat beïnvloedt ook de prijs van het laten maken van een app. Spijker & Co zet voor jou graag de plus- en minpunten op een rij.                                                                                                                

Wat zijn de verschillen in het ontwikkelen van een app?

Er zijn veel (tussen)vormen voor wat betreft techniek om mobiele apps te ontwikkelen, maar de drie hoofdgroepen zijn een native app, een web app en een hybride app. Hieronder geeft Spijker & Co je een korte beschrijving van deze drie varianten, plus de voordelen en nadelen.

Wat is een Web app?

Dit is in de basis een mobiele versie van een website. Deze website wordt speciaal vormgegeven voor de grootte van het scherm van een mobiele telefoon of tablet. Daarbij wordt gebruik gemaakt van HTML, Javascript en platformafhankelijke functionaliteit. Per platform (Apple iOS of Android) kunnen we specifieke functionaliteiten van dat systeem toepassen.

Voordelen en nadelen van een Web app

Een voordeel is dat een mobiel platform wordt beheerd zoals een website. Dit maakt het mogelijk om een generiek platform te ontwikkelen voor alle verschillende platformen. Ook is up-to-date informatie aanwezig voor je bezoekers. Plus de mogelijkheid om (beperkt) in te haken op specifiek beschikbare sensoren (locatie, accelerometer). Ook ben je niet afhankelijk van goedkeuring voor plaatsing in een store en ook: Live = Live, dus geen wachttijden. Ook profiteer je van relatief lage ontwikkelkosten. Wel zijn er nadelen. Niet alle functionaliteiten van een mobiele telefoon of tablet zijn bruikbaar en er is geen opslag van data op het toestel zelf, dus is er altijd verbinding met internet nodig. Ook heb je geen distributiekanaal (store) en toepassingen zijn alleen te ontwikkelen door gebruik te maken van HTML, dit is technisch gezien wel een beperking.

Wat is een Native app?

Een platformafhankelijke versie van een toepassing voor een smartphone. Deze applicaties worden gedistribueerd via een centrale store.

Voordelen en nadelen van een Native app

De voordelen zijn een maximaal gebruik van alle beschikbare functionaliteiten van het apparaat, integratiemogelijkheden met andere apps en toegang tot de smartphone bibliotheek voor gebruik van media. Ook heb je geen internetverbinding nodig en heb je een hogere snelheid op het apparaat.

De nadelen? Per platform (Apple iOS of Android) moet er ontwikkeld worden. Er is goedkeuring voor plaatsing in de store nodig en een verandering/update in de software van het platform kan betekenen dat de techniek aangepast moet worden.

Wat is een Hybride app?

De hybride app combineert het beste van twee werelden. De basis is opgebouwd zoals een native app, daarnaast wordt een deel van de inhoud gevuld door een website. Dit geeft de vrijheid en flexibiliteit van een web app en de kracht en het gemak van de plaatsing in een store.

Voordelen en nadelen van hybride app

De voordelen zijn de gecombineerde mogelijkheden van een native en een web app, flexibiliteit en minimale uitbreidingen zonder een echte release in de store. De nadelen? Hybride kan een reden zijn tot afwijzing van het plaatsen in de store. Onderhouden van twee omgevingen betekent meer kosten op de lange duur.

Verschil in apps voor iOS en Android

Alledrie de soorten apps zij te ontwikkelen voor verschillende platformen. Zo kun je jouw app specifiek laten ontwikkelen als iPhone-app, iPad-app, Android smartphone-app of Android tablet-app. Natuurlijk kun je jouw app ook gecombineerd laten ontwikkelen voor alle platformen.

Wat kost het laten maken van een app?

Dat is best wel een lastige vraag. Het hangt namelijk van veel verschillende factoren af. Om tot een goede prijs voor de ontwikkeling van jouw app te komen, moeten we eerst veel zaken helder krijgen.

Als je die niet duidelijk hebt, en zomaar wat prijzen opvraagt bij verschillende app ontwikkelaars, dan vergelijk je al snel appels met peren. De kosten van het ontwikkelen van een app variëren tussen de paar duizend euro tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van jouw wensen. Om voordelig een app te laten maken, kun je ervoor kiezen om met standaard oplossingen te werken. Die zijn vaak beschikbaar voor business apps, apps voor scholen of verenigingen of apps voor de horeca. Maar als je écht een serieuze app wil ontwikkelen, dan moet je meestal een native maatwerk app laten maken.

App laten maken door Spijker & Co 

Er komt veel kijken bij het laten maken van een app. Bij Spijker & Co begeleiden we je door het proces heen en de keuzes die je kunt maken. Daarnaast helpen we je ook bij het bepalen van jouw doelgroep, de functionaliteiten die de app moet bezitten en welke mogelijkheden er liggen binnen jouw budget. Elke app die wij ontwerpen, bouwen en publiceren voor onze klanten is gebouwd om resultaat te behalen. Onze projectmatige aanpak zorgt ervoor dat wij uitstekend met jou samenwerken. Wij houden je op de hoogte van elke stap in het proces. Wij hebben jarenlange ervaring en een verfrissende creativiteit. Tel daarbij op dat onze dienstverlening uniek is binnen deze branche, dus wat let je?

Bel ons nu! 0344 579 181

Of neem contact op via het contactformulier! Dan laten we jou snel en geheel vrijblijvend weten wat de mogelijkheden zijn.