Is WordPress geschikt als platform voor websites van grote organisaties?

Kun je WordPress gebruiken bij het bouwen van een website voor grote organisaties die een wereldwijde markt bedienen? Of als basis voor een website van een holding met dochterondernemingen? Want deze websites bevatten meestal veel pagina’s, subdomeinen, hoge bezoekersaantallen en gelokaliseerde inhoud.

In het verleden werden dit soort websites vaak gebouwd in gesloten systemen die gebruikers afhankelijk maakten van hun leveranciers. WordPress is ooit ontwikkelt als een blogplatform, waarna het uitgroeide als tool voor persoonlijke websites, kleine bedrijven en ondernemers. Goed voor de massa, maar niet geschikt voor multinationals zou je denken.

Deze veronderstelling klopt tegenwoordig echter niet meer. WordPress is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig CMS dat websites van allerlei soorten en maten kan aansturen, en dus ook die van zeer grote bedrijven.

Hieronder hebben we een aantal redenen opgeschreven waarom WordPress tegenwoordig een uitstekende opties is voor dit soort websites en zich blijft ontwikkelen op dit gebied.

Lage kosten

Een veelvoorkomend probleem met een eigen CMS-oplossing is vaak de kostenfactor. Licenties van zo’n systeem kosten aardig wat geld en maakt bedrijven volledig afhankelijk van het bedrijf dat het ontwikkeld heeft.

WordPress is een gratis CMS. Het behoort niet tot een bedrijf. Het is een open source platform dat wordt gehandhaafd door ontwikkelaars en vrijwilligers over de hele wereld.

Met de keuze voor WordPress krijg je ook toegang tot duizenden gratis thema’s en plugins die het webdesign en de prestaties van de website verder kunnen verbeteren. Zelfs als er geen oplossing is die aan jouw behoeften voldoet, kan bestaand werk als uitgangspunt fungeren om aangepaste oplossingen te creëren, waardoor tijd en geld in het proces worden bespaard.

Daarnaast heeft WordPress een enorm grote groep van experts gecreëerd, waardoor professionele en betaalbare hulp beschikbaar is wanneer je het nodig hebt.

Zeer betrouwbaar

Een van de voordelen van het werken met een bedrijf is dat u één enkel contactpunt heeft. Iemand die onderhoud en updates garandeert en er over het algemeen voor zorgt dat de oplossing wordt gebruikt.

Aangezien WordPress van niemand eigendom is, zou je denken dat dit te onbetrouwbaar is om WordPress te overwegen voor een grote website. Echter, het tegendeel is het geval.

De enorme grote groep ontwikkelaars en vrijwilligers die WordPress ondersteunen zijn experts in hun vak. Daarnaast wordt hun werk ondersteund door enkele van de meest succesvolle WordPress-bedrijven die een groot belang hebben in de vooruitgang van de software. Als gevolg daarvan heeft WordPress een voorspelbare updatecyclus die regelmatig patches, functies en technische verbeteringen toevoegt.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het systeem onder jouw website verouderd of dat er geen ondersteuning meer geleverd kan worden. Dat is anders bij een eigen CMS systeem van een vaste leverancier. Als deze stopt met de ontwikkeling of als het bedrijf beëindigd, dan zit je met een groot probleem.

Daarnaast is WordPress gebouwd met volwassen technologie zoals PHP, SQL en JavaScript. Ze worden veel gebruikt op internet en hebben hun effectiviteit vele malen bewezen.

Als dat niet genoeg was, is WordPress na meer dan tien jaar van ontwikkeling getest op miljoenen websites. Als gevolg daarvan is het een verfijnd, geavanceerd en betrouwbaar platform voor websites geworden.

Schaalbaar

Schaalbaarheid is een belangrijk beoordelingspunt in de keuze voor een CMS van grote organisaties. Als het CMS het grote aantal pagina’s niet kan verwerken of ten onder gaat aan de grotere bezoekersaantallen, kun je stellen dat het niet geschikt is als platform.

Kan WordPress dit allemaal aan? Ja! En daar is meer dan voldoende bewijs voor. Allereerst, het platform is geschikt om te werken op hosting omgevingen van vrijwel elk soort en grootte. Het is schaalbaar van een eenvoudige site tot volledige multisite-netwerken. Bijvoorbeeld, WordPress.com, behandelt meer dan 23 miljard paginaweergaves per maand.

Schaalbaarheid is ook de reden waarom sommige van de grootste namen in online publishing gebruik maken van WordPress, waaronder The New York Times, CNN, TechCrunch en Microsoft. Als het goed genoeg is voor hen, zou het zeker kunnen voldoen aan jouw behoeften.

Veilig

De veiligheid van het CMS systeem is nog zo’n belangrijk beoordelingspunt. Het klopt dat er in het verleden tal van negatieve verhalen over WordPress websites de ronde deden. Het merendeel hiervan is te wijten aan defecte thema’s en plugins die gemaakt werden door derden. Het CMS systeem van WordPress daarentegen, is nooit onveilig geweest.

Dankzij een toegewijd team van experts in de industrie die samenwerken met toonaangevende hostingproviders en anderen op het gebied van veiligheid, is WordPress inmiddels zo veilig mogelijk gemaakt.

Niet alleen controleren ze continu alle gerapporteerde problemen, maar hebben ze ook de mogelijkheid om, indien nodig, beveiligingsupdates snel te publiceren. Deze worden automatisch toegepast op alle bestaande WordPress-installaties, tenzij deze functie specifiek is uitgeschakeld.

Daarnaast zijn er veel dingen die gebruikers kunnen doen om hun site veilig te houden. Door te leren hoe je kunt voldoen aan de beste beveiligingsmethoden, kun je de kans dat jouw website gehackt wordt bijna tot nul reduceren.

Uitbreidbaar en flexibel

Plugins en thema’s vormen de basis van het succes van WordPress. Ze stellen gebruikers in staat om het essentiële WordPress-product in te zetten in alles wat ze nodig hebben.

Momenteel zijn er duizenden thema’s en meer dan 50.000 plugins beschikbaar voor WordPress. Met dergelijke aantallen is de kans groot dat alles wat je nodig hebt voor jouw bedrijfssite al bestaat. Desalniettemin, als gevolg van de openheid van het platform, kan een ervaren ontwikkelaar een aangepaste oplossing op maat creëren.

Daarnaast bieden vaste API’s, zoals de WP REST API, een koppelingsmogelijkheid naar andere oplossingen, waardoor het gemakkelijk is om software van derden te integreren met WordPress-websites.

Flexibiliteit strekt zich ook uit tot de apparaten waarmee WordPress websites kunnen worden bekeken. De websites kunnen responsive gebouwd worden, wat wil zeggen dat de vormgeving van de website zich automatisch aanpast aan de grootte van het scherm van de bezoeker.

Ten slotte, om een wereldwijde markt te bedienen, is WordPress klaar voor gebruik in meerdere talen. Het CMS ondersteunt standaard al meer dan honderd talen inclusief overeenkomstige datum-, tijd- en valutaformaten. Daarnaast zijn er plugins beschikbaar om jouw website meertalig te maken.

Makkelijk te gebruiken door teams

Gebruiksgemak is nog een belangrijk beoordelingspunt bij grote websites. Aangezien dergelijke sites vaak door teams worden gebruikt, heb je een systeem nodig dat gemakkelijk toegankelijk is voor gebruikers van verschillende vaardigheden.

Het goede nieuws is dat WordPress zeer vriendelijk is voor beginners, zoals blijkt uit de talloze personen die het hebben gebruikt om websites te maken zonder enige voorafgaande kennis in webtechnologie. De intuïtieve interface, uitgebreide management tools, ondersteuning voor multimedia en andere factoren maken WordPress een verademing om mee te werken.

Daarnaast beschik je over talrijke gereedschappen om de samenwerking binnen het team nog makkelijker te maken. Allereerst bieden gebruikersrollen en toestemmingsniveaus je de mogelijkheid om gebruikers toegangsmogelijkheden te geven volgens hun behoeften. Je kunt zelfs extra aangepaste gebruikersrollen maken als de standaardopties niet toereikend is.

Daarnaast zijn er geweldige plugins om de inhoud van de workflow te verbeteren en zo de samenwerking tussen teamleden te verbeteren.

Zoekmachine vriendelijk

Het behoeft geen verdere toelichting dat je graag hoog wil scoren in de resultaten van zoekmachines als Google. Daarom is het fijn om te horen dat WordPress standaard al extreem zoekmachinevriendelijk is. Standaardfuncties zoals aangepaste permalinks, RSS-feeds, breadcrumbs, sitemaps, ingebouwde robots.txt, SEO-vriendelijke markup, en meer, maken het zoekmachines erg makkelijk om jouw website goed te indexeren.

Daarnaast heeft de WordPress-sfeer uitstekende SEO-plugins zoals Yoast SEO en All-in-One SEO Pack geproduceerd die jouw SEO op het volgende niveau kunnen brengen.

Toekomstbestendig

Ten slotte is er de vraag of WordPress een juiste investering op de lange termijn is. Immers, wat heb je aan een gratis CMS als je het in korte tijd weer moet vervangen, omdat het is verouderd ?

Als je je daar zorgen over maakt, kijk dan naar de WordPress-gebruikersstatistieken, en je kunt zien dat het aantal websites dat ermee gemaakt wordt alleen maar oploopt. Daarom is het onwaarschijnlijk dat het WordPress platform gaat verdwijnen.

Verder zijn er gezamenlijke inspanningen om moderne technologieën verder in het platform te integreren. De WP REST API en het JavaScript-gebaseerde Calypso-beheerpaneel zijn tekenen van toekomstige ontwikkelingen.

Het lijkt er dus op dat WordPress er nog geruime tijd zal zijn en elke investering in het platform een solide investering is in de toekomst.

WordPress is geschikt voor websites van elke grootte

Het gebruik van WordPress voor zeer grote websites komt steeds vaker voor. Het platform heeft bewezen in staat te zijn om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van grote en complexe installaties. Het is betrouwbaar, veilig, schaalbaar en voldoet aan een groot aantal andere eisen van grote ondernemingen.

Waarom moet je jouw WordPress website laten maken door Spijker & Co?

Elke website die wij ontwerpen, bouwen en publiceren voor onze klanten is gebouwd om resultaat te behalen. Onze projectmatige aanpak zorgt ervoor dat wij uitstekend met jou samenwerken. Wij houden je op de hoogte van elke stap in het proces. Wij hebben jarenlange ervaring en een verfrissende creativiteit. Tel daarbij op dat onze dienstverlening uniek is binnen deze branche.

Daarnaast kunnen wij ook de complete inhoud (tekst en beeld) voor jouw website verzorgen en geven uitstekende support, ook na oplevering van jouw website. Interesse om eens te komen praten? Onze deur staat altijd open en de koffie staat klaar.