7 dure social media marketing fouten!

Het gebruik van social media kan een krachtig middel zijn voor de promotie van jouw bedrijf en het contact met jouw klanten, maar wat gebeurt er als er iets mis gaat? Veel organisaties hebben schade opgelopen door een fout die ze een keer op social media hebben begaan. Deze misstappen kunnen in elke organisatie gemaakt worden, vooral omdat de inzet van social media voor velen nog onbekend terrein is.

Als persoon of organisatie kun je de beste bedoelingen hebben, maar veel mensen begrijpen gewoonweg niet hoe je het meeste kunt profiteren van de aanwezigheid van jouw organisatie op de verschillende social media kanalen. Het gevolg is dat er door heel wat mensen enthousiast begonnen wordt met het plaatsen van verschillende soorten overhaast geplaatste berichten en al snel wordt de marketing een puinhoop. De beste manier om dit te voorkomen is om de do’s en don’ts van social media marketing te kennen. Voordat het te laat is…

Om je te helpen met jouw social media marketing activiteiten hebben we hieronder de top 7 fouten gemaakt, die je maar beter niet kunt maken:

1. Ervan uitgaan dat social media marketing gratis is

Het aanmaken van een social kanaal kost meestal niets, maar het voeren van een effectieve social media strategie vereist minstens een kleine investering of het wordt een verspilling van je kostbare tijd. Doordat social media kanalen geen voorrang geven aan berichten van bedrijven in tijdlijnen, worden deze berichten bedolven onder een berg berichten van persoonlijke aard. Het gevolg is dat het bijna onmogelijk gemaakt wordt, dat jouw bericht gezien wordt door mensen uit jouw doelgroep.

Het helpt echt om een beetje geld te investeren om het social media bereik van jouw organisatie te vergroten en je te richten op specifieke doelgroepen. Deze investering zal waarschijnlijk leiden tot veel meer online zichtbaarheid en betrokkenheid.

2. Tijd en geld investeringen in de verkeerde social media kanalen

Met zo’n grote verscheidenheid aan bestaande en opkomende social media kanalen is het moeilijk om te weten welke kanalen het meest geschikt zijn om jouw doelgroep te bereiken. Het komt helaas vaak voor dat er gekozen is om tijd en geld te spenderen aan de verkeerde social media kanalen. Dit kan het gevolg zijn van een verkeerd onderzoek vooraf, of zoals we vaak zien, er zijn lukraak maar wat kanalen gekozen. Dat is zonde, wat al die moeite en kosten leveren nauwelijks iets op.

Om te voorkomen dat je de verkeerde social media kanalen gebruikt moet je dus eerst goed onderzoeken welke kanalen jouw doelgroep gebruikt en waar je dus de meeste kans hebt om ze te bereiken. Zodra je de juiste kanalen hebt gekozen focus je al je social media marketingactiviteiten op die kanalen. Verspreid je boodschappen over een paar kanalen om het bereik en zichtbaarheid te maximaliseren.

3. Onjuist of onvoldoende onderzoek van de doelgroep

Het geheim van succesvolle bedrijven is dat zij precies begrijpen wat hun doelgroep drijft. Veel mensen realiseren niet dat het kennen van de doelgroep net zo belangrijk is op social media als in het gewone zakelijke verkeer. Een effectieve social media strategie is gebaseerd op het maken van inhoud die relevant en interessant is voor de mensen uit de doelgroep. De inhoud stimuleert communicatie en leidt tot betrokkenheid. Daarom moeten organisaties echt de moeite nemen om hun publiek te leren kennen. Weet wie ze zijn, waar ze wonen, en wat ze willen.

De beste manier om deze informatie te vinden is door gedegen onderzoek uit te voeren. Tegenwoordig zijn er veel methoden beschikbaar om dit onderzoek gemakkelijk uit te voeren. Dit geeft je de mogelijkheid om deze drie belangrijke doelen bereiken:

  • Je zult inzicht krijgen in de beste manier om aandacht te trekken, te communiceren en te verbinden met jouw doelgroep.
  • Het vergroot jouw inzicht over de manier waarop je online inhoud kunt creëren die reflecteert en resoneert met jouw doelgroep.
  • Het zal een leidraad zijn voor jouw strategie en ervoor zorgen dat de boodschap en de toon ervan, gaat zorgen dat jouw social media marketing activiteiten zo effectief mogelijk worden.

Er kan een groot verschil zitten tussen de doelgroep op sociale media kanalen en de doelgroep voor andere marketinginspanningen. Daarom moeten sociale media kanalen worden gezien als een aparte entiteit en onderdeel van de algemene marketingstrategie van jouw organisatie.

4. Alles zelf willen doen

Als je denkt dat het maken en uitvoeren van een social media strategie iets alleen is voor grote organisatie dan heb je het mis. Het gebruik van social media kanalen kan juist grote voordelen bieden aan kleine organisaties. Een grote fout die kleine organisaties maken is om te proberen alles zelf te doen, in plaats van het inschakelen van een expert op dit gebied.

Content marketing vereist bepaalde vaardigheden en specifieke expertise die bij de meeste mensen ontbreken. Digitale marketing experts kunnen een geïntegreerde content marketingoplossing ontwikkelen voor een organisatie dat naast sociale media ook SEO, PPC en linkbuilding omvat. Het werken met deskundigen zal je helpen om te voldoen aan de regels en voorschriften van Google, wat een groot effect heeft op het behalen van succes.

5. Prioriteit leggen op nieuwe klanten boven bestaande klanten

Teveel bedrijven hebben bij de inzet van sociale media hun ogen gericht op het vinden van nieuwe klanten, waarbij ze hun bestaande klanten volledig negeren. Hoewel het genereren van nieuwe leads vaak het belangrijkste onderdeel van de marketing strategie is, kan een organisatie zich niet veroorloven om zijn bestaande klanten, waar vaak al een langdurige relatie mee is opgebouwd, te vergeten.

De juiste manier om ​​evenwicht te vinden tussen het verwerven van leads en het behoud van bestaande klanten, is door beide te prioriteren. Een organisatie moet speciale acties en content maken om potentiële klanten aan te trekken, maar het moet daarnaast ook voor hun bestaande klanten en volgers dezelfde activiteiten ontwikkelen.

6. Te vaak commercieel gerichte berichten plaatsen

Veel bedrijven richten zich uitsluitend op directe verkoop en plaatsen alleen maar commerciële boodschappen op social media kanalen. Het is van essentieel belang om te beseffen dat het gebruik van social media gericht is op het maken van persoonlijke connecties. Als een organisatie alleen berichten verspreid over nieuwe producten en aankomende acties, dan wordt dat snel gezien als opdringerig en promotioneel. Natuurlijk kan de inzet van social media het merkbewustzijn verhogen en de omzet verhogen, maar het belangrijkste doel zou het contact maken en onderhouden van de relatie met jouw doelgroep moeten zijn.

Wat is de beste manier om sociale media in te zetten om nieuwe en blijvende relaties te creëren? Slimme social media strategieën bevatten het delen van relevante en interessante artikelen, het plaatsen van nuttige informatie, het onderwijzen van iets nieuws, het oplossen van een probleem of het delen van humoristische of zinvolle berichten. Deze verschillende soorten berichten moeten regelmatig worden gemaakt en herhaald om de doelgroep te laten zien dat het bedrijf een actieve online aanwezigheid heeft en continue de dialoog wil aangaan.

7. Geen aandacht schenken aan interactie met de doelgroep

Teveel organisaties negeren wat mensen uit de doelgroep zeggen of willen op social media. Social media is het perfecte platform voor het ontvangen van feedback van de doelgroep, maar het wordt vaak genegeerd. Daarmee laat een organisatie waardevolle kansen liggen om de algemene bedrijfs-, marketing- en sociale media-effectiviteit te verbeteren.

Monitor alle geplaatste berichten en volg reactiepatronen. Dit kan belangrijke inzichten bieden om een organisatie te helpen met het verfijnen van de inhoud van de sociale media en de algemene marketingstrategie.

Spijker & Co kan je helpen met het maken van een succesvolle social media marketing strategie. Daarnaast kunnen wij je ondersteunen door de werkzaamheden gedeeltelijk of zelfs volledig op ons te nemen. Wij kunnen ook de activiteiten van jouw organisatie op social media analyseren. Zo kan jouw organisatie met succes en resultaat deelnemen op social media.

Regelmatig tips ontvangen via e-mail om meer leads en omzet te genereren? Of te zorgen voor een hogere klanttevredenheid of betrokken medewerkers? Schrijf je hier in!